Historia

Atelier Borgila grundades 1921 av silversmeden och formgivaren Erik Fleming. Erik Flemings speciella design präglades av stilrena och sparsmakade silverföremål utförda med högsta hantverkskvalitét.

Atelier Borgila var kunglig hovleverantör och Erik Fleming blev utnämnd till H.M. Konungens Hovsilversmed.
Atelier Borgila blev snabbt det mest ansedda silversmedsföretaget i Sverige och vann även internationell framgångar.

Atelier Borgila blev snart ett företag dit man gärna vände sig när det var fråga om att beställa hedersgåvor. Dit kom även personer med alla speciella önskemål.

Erik Fleming sålde Atelier Borgila AB 1948 till Boliden Gruv AB som drev företaget fram till 1959. Då sonen Lars Fleming köpte tillbaka företaget och drev det fram till 2004. Då Henrik Ingemansson köpte företaget och driver detta idag.

En viktig sida av Borgilas verksamhet har varit de uppdrag, som utförts för olika kyrkor och församlingar.
Det är ett betydande tillskott de svenska kyrkorna har fått i sin utsmyckning i det silver, som de senaste årtiondena tillverkats på Atelier Borgila. Man kan utan överdrift säga, att ett sådant tillskott till sina silverskatter har de svenska kyrkorna ej mottagit sedan sextonhundratalet.

Märkligast och mest berömda bland Borgilas insatser är de fyra kräklorna till biskoparna i Strängnäs, Stockholm, Lund och Västerås.