Atelier Borgila grundades av formgivaren Erik Fleming i början av 1920-talet. På kort tid fick företaget ett mycket gott rykte med en köpstark kundkrets, inte minst från medlemmar i den kungliga familjen. När svenska folket 1932 skulle överlämna en bröllopsgåva till prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla fick Borgila uppdraget att formge och tillverka en silverservis som omfattade över 800 delar. Året efter utsågs Erik Fleming till hovsilversmed av Gustaf V. Delar av den kungliga servisen ställdes ut på världsutställningen i Chicago 1933 och resulterade bland annat i att Metropolitan Museum i New York köpte in en kollektion silverarbeten från Borgila.
Atelier Borgila gick nu i bräschen för det moderna svenska silversmidet som karaktäriserades av elegant enkelhet och sparsmakad dekor, något som också fick stor internationell uppmärksamhet.
– När jag köpte företaget 2005 av Erik Flemings son, Lars Fleming, var jag helt inställd på att Atelier Borgila skulle återta tätpositionen inom det svenska silversmidet, säger Henrik. Jag tycker att jag har lyckats bra, orderboken är full och jag får många beställningar från både privata och offentliga kunder, även från utlandet. Många beställningar är väldigt ovanliga, till exempel de fyra olika biskopskräklor borgila designat och tillverkat under åren. Och just nu arbetar jag, bland mycket annat, med ett silverkors som ska vara klart till Hedvig Eleonora kyrkas 250-årsjubileum.
Samarbetet med kungahuset har också fortsatt. Borgila är Kunglig Hovleverantör och har det prestigefyllda uppdraget som Ordensjuvelerare, där vi tillverkar alla Kungliga ordnar åt Kungl. Maj:ts Orden. Vi tillverkar även en del av hovets hedersgåvor.
Originalritningar
Med köpet följde också hela Atelier Borgilas arkiv med över 6000 originalritningar, något som gör att Henrik kan komplettera äldre föremål och serier, men också självfallet för nya produktioner. Inte minst är föremål från 1950- och 1960-talen verkligen inne just nu. Det kan röra sig om allt från enstaka smycken till hela serier som kan tillverkas i nyproduktion, men det är ändå dagens design som dominerar med sparsmakad, ren borgilastil som Henrik utvecklar och för vidare.
– Jag arbetar för att vardagssilvret ska komma tillbaka, att vi ska kunna duka våra bord med silverbestick vid festliga tillfällen, precis som man gjorde för bara ett par generationer sedan, tycker Henrik. Silver mår bra av att användas ofta, då får det dessutom en fantastisk patina. Diska gärna besticken i diskmaskin, en och annan liten repa gör absolut ingenting.
Unika maskiner och verktyg från WA Bolin
För ungefär ett år sedan fick Henrik ett unikt erbjudande. Kunde han tänka sig att ta över juvelerarfirman WA Bolins verktyg och maskiner, som av praktiska skäl ändå måste flyttas? Henrik tvekade inte, tackade genast ja och i höstas rullade en långtradare med släp, fylld med maskiner, pressar och specialverktyg in till den blivande silververkstaden i Resmo.
Hovjuvelerare WA Bolin är inte vilket företag som helst. Det är ett av världens äldsta och mest välrenommerade juvelerarhus, fullt i klass med Fabergé. Företaget har varit i familjen Bolins ägo sedan starten i S:t Peterburg 1791. Under 1800-talet utvidgade man verksamheten till Moskva och 1916, året före den ryska revolutionen, flyttades företaget till Stockholm, där det fortfarande ligger alldeles intill Stureplan.
– Det här innebär att min silververkstad förmodligen kommer att vara den mest välutrustade i Skandinavien. Ja, jag tror inte att det finns något liknande i hela Europa. I sommar kommer butiken att vara öppen minst ett par dagar i veckan och jag planerar både workshops och olika events i silververkstaden, som jag hoppas ska stå helt klar till hösten!